Beste autostoeltje

Help, wat moet ik kiezen?


Wanneer u op zoek gaat naar een autostoeltje voor uw kindje, komt hier heel wat bij kijken, zeker als u voor het eerst ouder bent geworden. Er zijn verschillende zogeheten 'groepen' in de autostoeltjes, kenmerken en meer. Wij hebben zo goed mogelijk voor u geprobeerd uit te leggen wat dit allemaal inhoudt, zodat u de beste autostoel voor uw kindje kunt kiezen.

-

Tot welke groep behoort mijn kind?

Groep 0+

Groep 1

Groep 2 en 3

0 - 13 kg

9 - 18 kg

15 - 36 kg

0 - 85 cm

80 - 105 cm

100 - 135 cm

0 - 1 jaar

9 maanden - 4 jaar

3 - 12 jaar

-

Wat betekenen de verschillende groepen?

Volgens de ECE R44/04 norm worden autostoeltjes ingedeeld naar groepen, deze groepen worden gebaseerd op de gewichtsklasse van uw kind. Geboortewinkel heeft autostoeltjes die geschikt zijn voor groep 0+, groep 1 en groep 2-3. Gewicht is de belangrijkste factor bij het uitkiezen van een autostoel voor uw kind, maar er moet echter ook rekening worden gehouden met de lengte van uw kind. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan het kopen van een autostoel, uw kind op te meten en te wegen. De hierboven genoemde groepen zijn ook gelinkt aan leeftijd. Het is echter van belang om hier niet te strikt aan vast te houden, aangezien sommige kinderen op dezelfde leeftijd zwaarder en groter zijn dan andere kinderen.


Wat zijn de kenmerken per groep?

Baby

Groep 0+

Autostoeltjes die geschikt zijn voor baby's moeten altijd achteruit op de autostoel worden geplaatst. Deze manier van vervoeren biedt meer bescherming en voorkomt eventueel hoofd- en nekletsel bij een frontale botsing. Daarnaast zorgt het voor meer ondersteuning van het hoofdje. Het is aan te raden om uw kind de eerste 15 maanden van zijn leven achterwaarts te vervoeren.

Is uw auto voorzien van een airbag aan de passagierskant? Zet uw autostoeltje dan niet op de voorstoel; dit kan levensgevaarlijk zijn, tenzij deze is uitgeschakeld.

Peuter

Groep 1

Autostoeltjes die geschikt zijn voor peuters worden in tegenstelling met autostoeltjes voor baby's niet in achterwaartse positie geplaatst. Het is van belang erop te letten dat u uw kind niet te vroeg in een autostoeltje uit groep 1 plaatst. Bij een botsing wordt deze onvoldoende beschermd en dit kan levensgevaarlijk zijn. Wacht daarom met het kopen van een autostoeltje uit groep 1 totdat uw kind minimaal 9 kg weegt en 80 cm groot is.

De autostoeltjes uit groep 1 beschikken over ofwel een bevestiging met de 3-puntsgrdel ofwel een bevestiging via het ISOFIX-systeem.

Kind

Groep 2 en 3

De autostoelen uit groep 2 en 3 zijn geschikt voor kinderen vanaf 100cm lang tot maximaal 135cm lang en verstelbaar in hoogte. Hierdoor kunt u de autostoel aanpassen op de lengte van uw kind en is uw kind verzekerd van voldoende ondersteuning en zitcomfort. De autostoeltjes op Geboortewinkel combineren vrijwel altijd groep 2 en 3.

De autostoeltjes uit groep 2 en 3 worden vastgezet door middel van de veiligheidsgordel. Het is van belang om erop te letten dat de autostoel een steun aan het hoofd en aan de zijkanten heeft. Hierdoor wordt uw kind beter beschermd.


Wat zijn de kenmerken per bevestiging?

-

ISOFIX bevestiging

ISOFIX is het veiligste en eenvoudigste systeem om uw autostoeltje mee te bevestigen. ISOFIX is een internationaal gestandaardiseerd beveiligingssysteem. ISOFIX is het internationaal gestandaardiseerde beveiligingssysteem voor autostoeltjes. Het ISOFIX-systeem maakt gebruik van bevestigingspunten in de achterbank van uw auto. U kunt controleren of u een ISOFIX-systeem in uw auto heeft, door te zoeken naar labels, knoopjes of symbolen. Mocht u niet beschikken over een ISOFIX-systeem dan kunt u ook gebruik maken van het gordelbevestigingssysteem. Dit is echter minder veilig dan het ISOFIX-systeem.

Gordelbevestiging

Niet iedere auto beschikt over een ISOFIX-systeem. Wanneer uw auto dit niet heeft, kunt u gebruik maken van de gordelbevestiging. De bevestiging van een autostoel door middel van een gordel is lastiger dan via het ISOFIX-systeem. Het is daarom van belang om de instructies hiervan zorgvuldig door te nemen. Is de gordel namelijk niet op de juiste manier bevestigd, dan kan het zijn dat de autostoel niet goed vast zit en dan biedt deze geen bescherming bij een botsing. Bevestig een autostoel met gordelbevestiging dus altijd via de gebruiksaanwijzing. Het kan helpen om voorafgaand aan de geboorte van uw kindje te oefenen met de bevestiging van het autostoeltje.


Overige tips bij de keuze van een autostoel

Achterwaartse autostoel

Tot een leeftijd van minimaal 15 maanden wordt het sterk aangeraden om uw kind te vervoeren in een achterwaartse autostoel. Een achterwaartse stoel biedt meer bescherming bij een frontale botsing en voorkomt hoofd- en nekletsel. Uw kind is doorgaans te groot voor een achterwaartse stoel, wanneer het hoofdje van uw kindje boven de hoofd- en rugleuning van de autostoel uitkomt.

Draaibare autostoel

Uw kind in een autostoel zetten en deze er weer eruit tillen kan een behoorlijke belasting van uw lichaam zijn. Een draaibare autostoel draait linksom of rechtsom naar de deur van uw auto toe. Dit zorgt ervoor dat u uw kindje eenvoudig in en uit de stoel kan tillen en voorkomt daarmee overbelasting van uw lichaam.

Accessoires

Voor bepaalde weersomstandigheden kunt u kiezen voor speciale accessoires om het uw kind zo aangenaam mogelijk te maken wanneer hij of zij in de autostoel zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een warme voetenzak. Ook zijn er speciale stoelhoezen voor uw autostoel, wanneer de bekleding van de stoel bijvoorbeeld niet meer schoon te krijgen is of wanneer u graag wisselt van kleur.

Wanneer wordt de autostoel overbodig?

In Nederland bent u verplicht in een autostoel te vervoeren tot een lengte van 135 cm. Wanneer uw kindje deze lengte heeft bereikt is het niet langer nodig deze in een autostoel te verplaatsen. Er kan hierna eventueel worden gekozen voor een zitverhoger ter extra ondersteuning van uw kind.


Een greep uit het assortiment
-